“De Kerk is er voor iedereen. Para todos, todos, todos!” Deze woorden van Paus Franciscus, die hij afgelopen zomer sprak tijdens de Wereldjongerendagen in Lissabon, galmen nog steeds na. En onlangs zette hij ook de deur op een kier voor het zegenen van homoseksuele relaties. Maar hoe inclusief is de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland als het om LHBTIQ+-gelovigen gaat?

In vergelijking met onze buurlanden loopt de RK-Kerk in Nederland niet voorop als het gaat om homo-acceptatie. Toch zijn er homoseksuele katholieken die, ondanks hun worsteling met de gangbare leer, zich vol passie blijven inzetten. Waarom willen zij eigenlijk bij een kerk horen die hen in theorie (en soms ook in de praktijk) nog steeds niet volledig accepteert?

Kruispunt maakt een rondgang en tekent de verhalen op van homoseksuele katholieken en vertegenwoordigers van de Kerk. Zoals docent Raymond Hintjes. Hij verzet zich tegen de Kerk als het gaat om de positie van LHBTIQ+-ers: “Ik zie mijn homoseksuele geaardheid als onderdeel van mezelf en ik heb gewoon een liefdesrelatie. De Kerk zou helend moeten zijn en niet een instituut dat mensen veroordeelt en sommige mensen tot in de kern van hun wezen, in hun ziel schade toebrengt.”

Bekijk de uitzending op

Bron: KRO-NCRV