Op de internationale dag tegen homofobie (17 mei) publiceerde de dagelijkse gebedspodcast Bidden Onderweg een podcastretraite voor lhbti+’ers: ‘Kostbaar in mijn ogen’.

‘Kostbaar in mijn ogen’ is een podcastretraite van Bidden Onderweg voor lhbti+’ers. De serie bestaat uit tien meditaties bij Bijbelteksten. De podcasts nodigen de luisteraar uit om te bidden met zijn/haar/hen ervaringen als lhbti+’er.

Vertelt niet wat je moet denken
De podcastserie vormt samen een retraite. De vragen en commentaren bij de Bijbelteksten waarmee wordt gebeden, vertellen niet wat de luisteraar moet denken. Ook niet wat goed of niet goed is. Misschien ontvangt degene die bidt wel antwoorden of doet inzichten op tijdens het bidden met de podcasts. Het gebed is een vrije ruimte waarin je staat tegenover God.

‘Kostbaar in mijn ogen’ is een ignatiaanse retraite. In ignatiaans gebed is veel ruimte voor verbeelding. De meditaties nodigen uit om helemaal in een Bijbeltekst te kruipen en daarbij de zintuigen te gebruiken: wat hoor, voel, ruik en zie je? Wat zegt Jezus, hoe kijkt Hij, hoe reageren de mensen daarop? Een ander kenmerk is dat het niet gaat over interessante gedachten rond een Bijbeltekst te delen. De meditaties verklaren niets. Het zijn geen preken. Ze nodigen degene die bidt uit om het eigen leven in dialoog te laten treden met de Bijbel en zich zo door Gods liefdevolle aanwezigheid te laten aanraken.

Thema’s uit de podcastretraite
Enkele thema’s die voorbij komen in de podcastretraite: Ben ik dankbaar voor wie ik ben? Het bekendmaken van mijn identiteit, wat betekent dat voor mij? Wat kan ik bijdragen aan de wereld? Wie neemt het voor mij op, bij wie kan ik schuilen? Wie is Jezus voor mij? Kan ik toelaten dat God mij helemaal kent en bemint?

‘Kostbaar in mijn ogen’ werd gepubliceerd op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor haat, discriminatie en onderdrukking van lhbti+-personen.